SWEET FOLLOWERS

Thursday, 10 March 2011

Minyak masak Vs Kanser...

Salam..
Entry kali ni tentang minyak masak vs kanser... Peh..Tajuk jer da gerun kan..Huhuhu...

Sebelum tu..Me nak cite kat u olls dlu 1 cite nie..Tntg wife n husband..

Pada suatu hari..Jeng2 Jeng2.. =))
 
Si suami ni pergi la pasar tok beli barang2 tok dimasak hr ni..Ikan, udang sume nye fresh2 belaka..
Da sampai umah..Si suami surh si isteri goreng je ikan fresh yg dibeli td..
Ketika masg2 sdang mnjamu selera tok mkn tngah hari nie.. Si suami mcm heran dgn rasa ikan yg digoreng tue..

Ni dialog si suami gan si isteri :

Si suami: U...Nape ikan ni xde rasa manis pon..I rasa i beli ikan fresh td..N sepatotnye mste ada rasa manis..Tp ikan ni mcm xsedap jer.. U goreng pkai minyak ape nie???

Si isteri: I pkai pnyak yg biase yg kite pkai kat umah la..

Si suami: Yeke..Da bape kali awk gune mnyak yg sma jer nie??

Si isteri: Xslap i mnyak yg i gune td da kali ke 5 la..

Si suami: What?? Nape u bt mcm tue..Minyak kat umah kte da xde ker???

Si isteri: Xdela..Mnyak ada jer..Tp i nak save ur money la..

Si suami: Ni bukan nak save my money..But u killing me softly...

END .....

Mste u olls nak tau kan nape si suami ckp mcm tu kat isteri dy?? Sbnrnye...Mnyak masak yg terlalu byk kali penggunaanye mengandungi carcinogen..Ape bnda tue?? Me pon check la kat google search nie..carcinogen nie merupakan salah satu dr penyebab yg boleh mnyebabkan kpd KANSER lg2 kat makanan bergoreng ...klik sini  tok lbh info.. kat wikipedia ni ada kat bahagian penyediaan makanan ada cara mcm mane sbnrnye carcinogen ni ada dlm makanan kte...Mcm serius jer kan....

Kat mane agaknye owg byk kali guna mnyak masak berulang kali ek.. Emmm..Cthnye mcm kat pasar2 mlm..kedai2..Jd sebelum kowg beli mkanan kat pasar mlm tue kan..Kowg jenguk2 la dkt  kuali besar yg dieowg wat goreng tue..Kalo wrna minyak xde la ketara sgt dr warna asal..Kowang leh la mkn tnpa was2..Tp kalo da mcm gelap jer tue..Baek kowg elakkan la yer..Mencegah kan lbh baek dr mengubati...

Info ni sebenarnye me dpt dr lecturer me..Dy ajar BRW (Business Report Writing) ..Sbelum ni pon me ada dgr gak pasal xbole gune mnyak banyak kali..Tp now baru tau ape sbbnye..Jd mari la kte sama2 mencegah okeyh.. =))

ceritera cik Pyqah

3 coMments:

cikcleopatra said...

baek!!!nice info..hehe.

mya arissa said...

already follow u..thanks info..follow me back @ http://myaarissablog.blogspot.com/

pyqah87 said...

@cikclepatra ada jer kamu comment kan..hihihih..thanks..

@mya arissa ok dear.. =))

Post a Comment